Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

 Moikka taas!

Translain uudistuksesta on käynyt kiivas keskustelu lähikuukausina, joten ajattelin pistää lusikkani tähänkin translakisoppaan. Haluan lisätä ihmisten tietoisuutta vielä ehkä hieman tuntemattomammista asioista. Tämä voi olla monelle vaikea aihe ymmärtää ja löytää oikeaa tietoa, koska lähteitä ja mielipiteitä on monia.

Monet varmaankin miettivät, että mikä ihmeen translaki, ja mikä siinä on oikein vikana?

Monet ihmisoikeusjärjestöt kuten esimerkiksi Amnesty vaatii, että henkilö voisi muuttaa sukupuoltaan hakemuksella, eikä lääketieteellisiä toimenpiteitä vaadittaisi. Nykyään laissa vaaditaan, että henkilön on pakko olla lisääntymiskyvytön, jotta hänen sukupuolensa voidaan virallisesti muuttaa. Sukupuolen muuttamisen alaikäraja on 18-vuotta, mutta lasten tulisi myös saada muuttaa oma sukupuolensa, jos he niin kokevat.

Luin muutama päivä sitten yhden kirjoituksen, joka avasi silmäni, että tää onkin oikeasti tärkeä asia, joka koskee monia ihmisiä ja tästä pitää puhua enemmän, jotta saadaan muutos lakiin. Kirjoitus riipi sydäntäni, sillä kirjoittaja kysyi hallitukselta, että miksi hänellä ei ole samanlaisia ihmisoikeuksia olla oma itsensä kuin monella muulla. Tuntuu erittäin pahalta, että vielä tänäkin päivänä meillä hyvinvointivaltiossa on ongelmia ihmisoikeuksien kanssa, vaikka erilaiset kansanliikkeet ovatkin ajaneet tasa-arvoa 1900-luvulta lähtien. 

Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon tästäkin asiasta pitää puhua, että asioihin saadaan muutosta ja maailman tasa-arvotilanne saataisiin nousemaan? Kuinka pitkälle meidän pitää mennä perusihmisarvon saavuttamiseksi? Jokainen ihminen voi toki auttaa tätä asiaa omalla toiminnallaan. Pienikin parannus auttaa tilannetta paljon, jotta muutosta saataisiin aikaan. Nyt siis pyydänkin, kohdelkaa jokaista reilusti ja miettikää mitä sanotte. Puolustakaa muita ihmisiä, jos heitä kiusataan tai kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Ollaan mukavia toisillemme oman ja muiden hyvinvoinnin takia, niin saadaan asioille käännös parempaan.

Kirjoittanut Miia Sinisalo

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa