Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Sain tänään juuri hyvän muistutuksen siitä, että kuinka tärkeää etsivä nuorisotyö ja ohjaamot on. Oon siis muuttamassa ja olin tänään käymässä kelassa vuokravakuuteen liittyvissä asioissa ja siellä käteen lyötiin nippu erilaisia hakemuksia ja sanottiin, että täytä nuo. Tuntuu, että kelan paperit on ihan hirmu hankalia täyttää jos niihin ei saa ihmeempää ohjeistusta. Pakko vaan sanoa et onneks on Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö. Kun kelasta pääsin ulos, niin siinä vaiheessa tuli itku, kun luulin, että saisin asiat hoidettua helposti. Yhtäkkiä kaikkien papereiden sekamelska tuntui ihan kamalalta kun oli niin paljon kaikkea muistettavaa. Kun yhteen hakemukseen pitikin olla monta eri liitettä ja vähän väsyneenä se vaan tuntu jotenkin tosi isolta asialta.

Kelasta lähdin sitten suoraan Ohjaamoon kun en noista papereista ymmärtänyt. Menin ohjaamoon sisälle ja sain suustani vaan sanat “mä tarviin apua näitten Kelan papereiden kanssa” ja sitten tuli itku. Ohjaamossa nuorisotyöntekijä sano ensimmäisenä, että “Hyvä, sä tulit just oikeeseen paikkaan. Me ollaan täällä just sitä varten, että me autetaan.” Ennen kun menin sinne, niin tuntu jotenkin, että siinä oli ainakin mulla jotenkin iso kynnys mennä sinne, kun päässä pyöri, että onks se nyt noloo mennä pyytämään apua ja et kyllähän tommoset pitäs osata ite hoitaa. Mut ei niitä aina osaa, eikä kaikkee voi tietää. Varsinkaan kun ei kaikkien vanhemmat opeta, eikä ne vanhemmatkaan aina osaa tai tiedä kaikkee. Kun mä nyt sitten menin sinne ohjaamoon ni mut otettiin tosi lämpimästi vastaan ja se ei haitannut ollenkaan vaikka siinä tuli pieni henkinen romahdus. Sain asiat hoidettua ja tehtiin mulle vielä selkeä lista siitä, että mitä liitteitä mun pitää sitä hakemusta varten hankkia.

Suosittelen kyllä kenelle tahansa menemään ohjaamoon, siellä autetaan asian kuin asian kanssa. Vaikka asia olisi ihan arkinenkin asia, jossa tarvitsee neuvoja, niin suosittelen käymään sellaisenkin asian kanssa. Tiedän kokemuksesta, et noi jutut ei oo helppoja, jos joutuu yksin selvittää ja tekee. Siks mä halusinkin sanoo, et ei tarvii jäädä yksin. Ohjaamosta saa aina tukea, kun vaan pyytää. Ohjaamoon voi myös mennä vanhempien kanssa yhdessä kysymään neuvoa ja myös vanhempien kannattaa muistuttaa ohjaamon olemassaolosta ja kehottaa nuorta käymään siellä jos tulee joku ongelma eteen.

Etsiville nuorisotyöntekijöille ja muille Ohjaamon työntekijöille haluun vielä sanoo, että teette todella tärkeetä työtä, ja teistä on todella apua kun asiat tuntuu hankalilta.

Haluan vielä korostaa, että ihan joka ikinen nuorisotyöntekijä tekee tärkeetä ja merkityksellistä työtä. Mulle nuorisotyöntekijät on ollu tosi tärkeessä roolissa siltä kannalta, että mä selviin elämässä. Ne asiat ja taidot mitä on jääny oppimatta elämässä selviämisen kannalta on tullut yhtä sun toista reittiä ja ne kenestä on ollu ehkä eniten apua, on olleet just nuorisotyöntekijötä.

-Helena

Amppari pelkka WEB

Lue myös

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa