Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Jani-Tapio Laaksonen: Esteettömyyspäivä

Esteettömyyspäivän tarkoituksena on tuoda esiin järjestöjä, jotka auttavat esteellisissä tilanteissa ja ovat mukana aihetta koskevassa keskustelussa. Aiheeseen liittyy esim. sokeiden kulkemisen helpottaminen. Tilaisuudessa ovat mukana myös haju-, sekä kuuloyliherkkien liitto ja näköliitto.

Kirjailija ja radiojuontajan Linda Huhtisen haastattelu

Mitä saitte aiheet tähän kirjaa ja mikä merkitys sillä on sinulle?
Kirjoitin muutamia vuosia sitten Liigalle juttusarjaa, nimeltään ”Runoudesta Lajiin”. Tuossa juttusarjassa kirjoitin jääkiekosta ennemminkin ihmisten kautta, kaunokirjalliseen tyyliin. Tuota juttusarjaa kirjoittaessani tutustuin myös erotuomari Timo Favoriniin, joka oli lopettamassa pitkää uraansa. Lopulta päädyimme ajatukseen siitä, että minä kirjoittaisin Timon elämäntarinan kansien väliin. Tällä projektilla oli tärkeä merkitys myös minulle, sillä sain Timon kautta oppia paljon. En tiennyt jääkiekosta mitään, ennen kuin aloimme kirjoittamaan tätä kirjaa.


Miten tämä kirja vaikuttaa sinun radiojuontajana ja taiteilijana olemiseen?
Kirjoittaminen on tietenkin minulle tärkein asia. Uskon, että jokainen tarina opettaa meille jotakin uutta. Myös itsestänsä. Tuomari-kirjaa kirjoittaessani tapasin paljon erilaisia ihmisiä, joiden kertomukset ovat yhä mielessäni. Joitakin tämän kirjan myötä tapaamiani ihmisiä olen kutsunut myös radio-ohjelmaani. Taiteelliseen ja luovaan työhön tästä kirjasta oli muutenkin paljon apua. Se piti ajatukset vireessä, ja pakotti ajattelemaan myös toisesta, uudesta kulmasta. Kaikki jääkiekkoon liittyvä oli minulle niin vierasta. On tärkeää kirjoittaa ja tutkia niitä asioita, joista ei ymmärrä. Se kasvattaa.Osaatko sanoa mikä sai sinut kirjoittamaan tämän kirjan, mitä odotat kirjalta ja mitä kirjalijana oleminen sinulle merkitsee?
Timo Favorin oli paitsi erotuomari, myös opettaja. Siksi hänen tarinassansa oli paljon kiinnostavia kontrasteja. Halusin kertoa hänen tarinansa, jotta ihmiset oppisivat ymmärtämään paremmin tuomarin työtä, sekä erilaisuutta. Timon vakava hahmo oli ollut monelle kiekkokatsojalle täysi mysteeri. Toivon, että tämä kirja toisi paitsi Timon henkilöhahmon, myös tuomarin työn lähemmäksi ihmisiä.

Kirjailijana oleminen merkitsee minulle todella paljon. Kirjoittaminen on minulle elintärkeä asia, joka pitää minut kiinni elämässä. Olen todella onnellinen siitä, että minulla on mahdollisuus kirjoittaa ihmisille tarinoita. Olen aina ollut kovin ujo, joten kirjoittaminen on minun väyläni olla muiden ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa.Miten meinaat edetä tulevaisuudessa?
Minulta ilmestyy pian uusi runokirja, jonka nimi on Haen sinut hautausmaalta. Ensi vuonna minulta ilmestyy myös Juice Leskiseen liittyvä kokoelma. Tällä hetkellä kirjoitan uutta kirjaa, joka liittyy toisen maailmansodan jälkeiseen maailmaan ja poliittiseen historiaan.


Mitä odotat kirjan julkisuuden tuovan? Mitä odotuksia sinulla on kirjaa kohtaan?
Toivon, että kirjaa lukisivat erilaiset ja eri ikäiset ihmiset. Myös ne, jotka eivät niin jääkiekosta välitä. Halusin kirjoittaa sellaisen kertomuksen, joka saisi meidät taas hieman enemmän ymmärtämään toisiamme ja sitä, että me kaikki olemme erilaisia. Erilaisuus on rikkaus. Sen kertominen on kirjojen tärkein tehtävä. Minä rakastan myös kovasti kirjastoja, joten kaikista mukavinta on, jos kirjaa löytyy kirjastoista ja ihmiset voivat sitä sieltä lainata.


Mikä kirjassa on parasta?
Kirja ei ole laisinkaan tavallinen urheilukirja. Joukossa on myös paljon runoja, mikä oli minulle hyvin tärkeä päätös, sillä uskon runouden koskettavan meitä kaikkia. Kirjassa on myös paljon raskaita, surullisia ja vaikeitakin aiheita. Halusin, että tämä tarina käsittelisi ihmisyyttä ylipäätään. Tokihan joukossa on myös hauskoja ja iloisia juttuja. Elämä on kaiken tämän summa.


Mikä radiossa ja toimituksesa on parasta?
Radiossa parasta ovat kuuntelijat. On mukavaa ja kiinnostavaa käydä keskustelua radion välityksellä, kun ei tiedä, millaisia ihmisiä radion toisella puolella on kuuntelemassa. Tykkään siitä, että radiotyössä tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja kuulee heidän tarinoitansa. Minulle yksi tärkeimmistä asioista on se, että radion juontaminen on ennen kaikkea tarinankerrontaa. Pitää reagoida nopeasti, eikä asioita voi jäädä liikaa murehtimaan. Se on hyvin opettavaista ja tärkeää.Meinaatko tehdä jatko-osaa kirjalle?
Tuomari-kirja on tämmöisenään valmis, sillä kirja päättyi Timon uran päättymiseen. Voihan toki olla, että jotakin tämän kaltaista vielä joskus tulevaisuudessa kirjoitan. Timon kanssa teen myös vielä joitakin tähän liittyviä juttuja!Mikä kirjailijana olossa on parasta sinusta?
Kaikista parasta on se, että jossakin saattaa olla ihminen, joka saa sinun tekstistäsi voimaa tai lohtua. Ajatuksen siitä, että joku muukin on kokenut samanlaisia asioita. Silloin ei ole niin yksinäinen olo. Minulle tärkeää on myös se, että omia tunteitaan voi purkaa teksteihin. Myös tieto siitä, että kaikki on lopulta sinusta itsestäsi kiinni. Aina voi oppia uutta ja tulla paremmaksi. Kirjottamisen rikkaus on siinä, että sen kautta säilyttää myös lapsenmielisen uteliaisuuden ja ihmettelee kaikkea ympärillänsä. Silloin jokainen päivä on erilainen.


Mikä sinua innoittaa?
Luen paljon kirjoja. Kirjojen lukeminen tekee minut entistä varmemmaksi siitä, että myös minä haluan jättää jälkeni maailmaan tarinoiden kautta. Minua innoittaa myös historia, hyvät tarinat, sekä ennen kaikkea ihmiset, ja heidän ihmeellinen erilaisuutensa.Mikä odotat itseltäsi ja kirjalta?
Toivon, että saisin kirjoittaa mahdollisimman erilaisia tarinoita, myös sellaisista asioista, joista en tiedä kovin paljoa. Toivon, että voisin löytää erilaisia ihmisiä ja kuulla heidän tarinoitansa. Jokaisen ihmisen tarina on ainutlaatuinen ja tärkeä. Siksi on hyvin tärkeää jutella lukijoiden kanssa ja kuulla heidän ajatuksiansa. Oma vinkkini kaikille lukijoille onkin, että mikäli lukee hyvän kirjan tai jutun, kannattaa kirjailijalle aina lähettää viestiä. Kirjailijan paras palkka on kuulla lukijan ajatuksia ja sitä, millainen tarina lukijalla itsellänsä on kerrottavana.

 

Teksti: Jani-Tapio Laaksonen

Jani-Tapio Laaksonen: Asperger ja Autisminkirjo

Autisminkirjoon kuuluvaan Aspergeriin kuuluu erilaiset erityspiireteet, kuten yli- tai aliherkkyys, tarve rutiineihin, sekä erityiset mielenkiinnon kohteet. Asperger-henkilöllä kiinnostuksen kohteet tulevat hyvin selvästi ja nopeasti esille – itse olen kiinnostunut hyvin paljon filosofiasta sekä psykologiasta ja taloustieteistä.

Jani-Tapio Laaksonen: Notre Dame

Notre Damen korjaamiseen on jo lahjoitettu noin 1 miljardi, sillä saisi korjattua tuon historiallisen rakennuksen hyvinkin todennäköisesti. Notre Damessa palaneet osat ovat keskikatto ja puutorni, valtaisa korjausurakka alkanee hyvin pian Pariisissa.

Eduskuntavaalit 2019

Nykypäivän vaalit ovat menneet hyvin paljolti henkilövaaleiksi, mutta puolueilla on edelleen paikkansa, vaikka se ei näykkään samalla tavalla kuin esim. vielä 50 vuotta sitten. Suomen talouteen vaikuttaa hyvin suuresti yrittäjyys, sillä työpaikat määrittävät hyvinvointia sekä PKT:a.

Hyvinkään Nuorten Radiossa J-T & Juuso

J-T:n ja Juuson illan Hyvinkään Nuorten Radiossa Juuso kertoo mm. mitä hänen mielestään toisen asteen koulutuksessa voisi parantaa, sekä millaisia kokemuksia media-alalta on syntynyt. Lisäksi keskustelussa on nuorten työllistyminen ja miten vaikeaa töihin on päästä nykypäivänä.

Ihana, kammottava yhteishaku & kesätyöt

Hyvinkään Nuorten Radiossa Miia, J-T & Toni, hölpöttelyn kohteena mm. ensi viikolla alkava ihana karmea yhteishaku.

Jenni, Jenna & Taivi - Some, turvallisuus ja tubetus

Mediataitoviikolla Hyvinkään Nuorten Radiossa Jenni Lappalainen, Jenna Rintala ja Taivi Toikka. Lähetykset maanantaina 4.2., keskiviikkona 6.2. & perjantaina 8.2. klo 18.15

Tessa: Suomen Suurin Sisähuvipuisto

Hygezinen toimittaja vieraili 3.1.2019 Messukeskuksessa järjestettävässä Suomen Suurimmassa Sisähuvipuistossa. Se on vuotuinen koko perheen tapahtuma, joka sijoittuu joulun välipäiville.

Miten selviydyin vapaaehtoisvuodestani Suomessa.

Vuoden aikana kerkeää tapahtumaan paljon ja kaikkea. Vapaaehtoisvuotensa päätteeksi haastattelimme Unkarista tullutta Liliä, joka työskenteli Hyvinkään nuorisopalveluilla Euroopan unionin rahoittamassa Erasmus+ hankkeessa. Tässä Lilin kokemuksia uudesta kulttuurista, työstä ja tunteista, joita vuosi toi tullessaan.

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa