Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Valoa kohti - Kuningas Ville (& pelkkä Taivi) 17.9.2018

Kuningas Ville, tuttavallisemmin Hyvinkään Nuorisopalveluiden kouluyhteistyövastaava Ville Uurainen, pääsi maanantain sadekelin kunniaksi tutustumaan Hyvinkään Nuorten Radion laitteistoon ja sen toimintaan.

Koska radiotoiminta on lähes yhtä cool kuin Ville itsekin, on tämän kauden tavoitteena jalkautua (ikuisiksi ajoiksi) laitteiston kera Hyvinkään kouluihin ja selvittää, mitä sanottavaa koulujen oppilailla on aivan kaikesta.

Tämä podcast on ”tuotettu” osaksi kouluille tuotavaa mediatyöpajaa. Ohjelman runko koostuu vankasta mind-flowsta, aivopieruista ja lapsuuden traumoista.

Mikäli olet Hyvinkäällä koulua käyvä tyyppi, tai koulussa opettava opettaja, ja olisit kiinnostunut mediatyöpajatoiminnasta koulupäivien aikana, ole rohkeasti (tai vähemmän rohkeasti) yhteydessä Villeen 0407062535/ Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

and just like that poof weekend gone memes com 15243884

- Taivi

KYNA kayta tata

Bye bye Red Carpet 3.9.2018

Jo maaliskuusta 2017 alkaen, ollaan porukalla väännetty elokuvia Red Carpettiin. Nyt se on sitten ohi, esityspäivä oli eilen. Aivan kaikki elokuvat eivät valitettavasti ehtineet valmiiksi, kolmen elokuvan kohdalla totesimme tarvitsevamme lisää aikaa.

...Mutta ei mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin - lyhytelokuvia valmistui kaiken kaikkiaan 7kpl. Näiden lisäksi toteutui myös Roosa Haukisaaren työstämä Making of lyhytelokuvasta ”PMD”, eli Päämäärä-dude. Kesän aikana elokuva sai kuitenkin virallisemman, uuden nimen: Yhteys.

*Yhteys –elokuvan lisäksi Red Carpetin valkokankaalla nähtiin siis *Paha kuosi, Vapaapäivä, *Apartment 27, Brgr, *Panttivanki & FIDSGETS SPINNERS' CLUB.

Näitä valmiiksi tulleita elokuvia oli tekemässä yhteensä 43 nuorta. Lähes jokaisessa elokuvassa on yksi tai useampi henkilö, joka löytyy myös jostain toisesta elokuvasta. Tässä mentiin vähän kaikki kaikkien tukena, ja kanssa. :)

Kiitoslistalta löytyy myös useita organisaatioita, yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Hyvinkää on todella antanut tukensa projekteillemme!

*Tähdellä merkityty elokuvat sisältävät materiaalia joka ei sovellu lapsille eikä herkimmille katsojille* Elokuvat ovat kokonaisuudessaan nuorten itsensä käsikirjoittamia ja toteuttamia.

- Taivi

KYNA kayta tata

Töissä on kuuma

Tänä kesänä kahlattiin nokkosissa 1.8.2018

Silleen mä aamulla ajattelin, että säädyllisesti kauluspaita ja pitkät housut - nyt sen kunniaksi siis, että loma on loppu. Suurin haikeus vapaa-ajan päättymisestä kaikkosi viimeviikolla kukkapenkkiä kitkiessä, kasvimaata raadellessa, marjoja poimiessa, ja se nurmikko... Se on joko heinäpelto tai näkkärin pinta. Tasaisenvihreä tuoksuva matto jäi haaveeksi vain, tänä kesänä kahlattiin nokkosissa.

Autossa sentään toimii ilmastointi, mikä on suhteellisen kiva. Enkä rikkonut mitään, vaikka pää oli ihan tukossa kotipihalta peruuttaessa. Työmaalla eivät soineet fanfaarit, kun astelin ovesta - se oli sähköposti, kun lauloi iloisesti saapumiseni kunniaksi. Muutaman tunnin jälkeen mietin, että olenko toimistolla vai aavikolla, täällä on kuuma! Hiestä tahmaiset farkut jalassa on ilo lipittää kraanavettä ja kuunnella hyvää musiikkia, työnteon ohella (tietenkin). :)

Leffaprojektit vetää loppukiriä, ja verkkolehden toiminta jatkuu normaalisti taas maanantaina 6.8. klo 18-20.30. Mukaan saa tulla kaikki 13-29 vuotiaat kesälomaan jo kyllästyneet, tai muutoin toimitustyöskentelystä kiinnostuneet.

- Taivi

KYNA kayta tata

Nupan kesä 26.5.2018

Helteinen kesä on näyttänyt parhaan puolensa, vaikka ei ole vielä edes kesäkuu. Toivottavasti paahde jatkuu vielä kesälomallakin. Nupan kesä pitää sisällään kesäistä toimintaa ja upeita tapahtumia.

Spotti on auki lähes koko kesän, vain heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa ovet pysyvät kiinni. Muuten Spotti on auki maanantaista torstaihin klo 16-20.30. Spotista tehdään myös retkiä: on piknikkiä, itsepuolustuskurssia, Sääksin rantaa, frisbeegolffia, SeikkailuSveitsiä, Rytkön leirikeskusta ja grillausta!

Tulkaahan mukaan :)

Kesäkuun puolessa välissä lauantaina 16.6. kaupungin valtaa animesta, mangasta ja pelaamisesta kiinnostuneet nuoret, sillä silloin on Hypecon! Nuoria tulee Suomen ainoaan maksuttomaan Coniin ympäri maata, joten tule sinäkin. Siellä on nähtävää ja koettavaa ihan kaikille, vaikka et olisikaan alan harrastaja!

Loppukesästä tapahtuu, kun koko keskusta täyttyy oikean superviikonlopun tapahtumin: Nupa järjestää nuorille ja koko perheelle Sun Dance Dayn, jossa lavalle nousevat Elias Kaskinen & Päivän Sankarit, Mäkki ja Jarspis. Jussintorilla on samana viikonloppuna Tivoli Sariolan 130 -vuotis juhlakiertueen tivoli ja kauppakeskus Willassa koulujen alun tapahtumaviikonloppu. Huh!

Seuraamalla Nupan someja pysyt kärryillä tapahtumista :)

- Salla

KYNA kayta tata

Kuudesluokkalaisten Päihdekupla 27.4.2018

Hieno perinne, nimeltä Päihdekupla, järjestettiin jälleen Hyvinkäällä. Päihdekupla on kuudesluokkalaisille suunnattu ehkäisevän päihdetyön toiminnallinen rastirata, jolla on jo monen vuoden perinne. Nuorisopalvelut aloitti toiminnan pyörittämisen 2010 -luvun alussa, mutta nyt Päihdekuplasta vastaa ansaitusti Elämäni Sankari ry, eli hyvinkääläinen ehkäisevän päihdetyön yhdistys.

Päihdekupla toteutetaan rastirata -tyylisesti, niin että sisältö on jaettu toiminnallisiin rasteihin, joita kukin järjestäjätaho vetää. Yhteistytahoina on Nuorisopalveluiden ja Elämäni Sankari ry:n lisäksi Liikuntapalvelut, seurakunnan nuorisotyö ja oppilashuolto.

Nuorisopalveluiden rastilla käsiteltiin alkoholia. Rastille oli luotu kotibileet, jossa nuoret pääsivät antamaan ohjeita bileissä oleville nuorille foorumteatterin menetelmin. Rastilla kerrattiin myös vaaranpaikat ja ohjeet humalaisen ihmisen kohtaamiseen.

P 01

Seurakunnan rastilla aiheena on nikotiinituotteet. Ohjaajat ovat rakentaneet ison tupakan, jonka sisältä löytyy monia tupakan sisältämiä myrkkyjä. Tila, jossa rasti pidetään on vuorattu lapuilla, joissa myös myrkkyjä.

P 02

Liikuntapalveluiden rastilla käytiin keskustelua terveistä elämäntavoista, liikunnasta, nukkumisesta ja ruokavaliosta kysymysten avulla, jotka saivat nuoret liikkumaan.

P 03

Oppilashuollon rastilla aiheena oli ruutuaika ja some ja kuvien levittämine. Nuoret pääsivät kertomaan vaihtoehtokysymysten kautta mitä mieltä ovat.

Elämäni sankari ry:n piti huumerastin, joka sivusi myös energiajuomia. Sankarit piti myös loppupalautteen, jossa jokainen kävijä pääsi erityisten kaukosäätimien avulla kätevästi antamaan palautteen Päihdekuplasta.

P 04

Päihdekuplan tarkoituksena on rikkoa nuorten vääristyneitä huhuja päihteistä, kuin kuplia. Suurinpana teemana on kannustaa nuoria tekemään omia päätöksiä päihteiden suhteen. Elämäni sankari ry:llä on upea musiikkivideo aiheeseen liittyen: https://youtu.be/yjAn3DKoZN4

Palautteen perusteella nuoret saivat uutta tietoa päihteistä ja rikkoivat omia ”kupliaan”. Opettajat tuovat luokkansa mielellään tapahtumaan. He pitävät tärkeänä sitä, että asioista puhutaan suoraan ja oman valinnan tärkeyttä korostetaan. Toiminnallisuutta ja avointa keskustelua arvostettiin myös.

”Kerrankin saa puhua päihteistä avoimesti ilman että opettaja alkaa ragee” – oli kuultu ryhmän seasta.

Ensi vuonna siis uudestaan!!

KYNA kayta tata

Nuori Kulttuuri 18.4.2018

Kuumakuntien Nuori Kulttuuri Sounds 2018 järjestettiin Hyvinkäällä 3.3.2018. Tapahtuma oli juuri niin inspiroiva, kuin uskalsin ennakkoon toivoa. Oli mahtavaa nähdä nuoria taitavia muusikoita, eikä vain muusikon alkuja, sillä monella oli jo paljonkin kokemusta alalta, nuoresta iästä huolimatta! Ja jos ei ollu vielä kovin ikää, eikä kokemustakaan, niin itsevarmuudella ja taidoilla peittosi monet alan ammattilaiset. Siis niin siistiä!

NK1 

Mutta. Aina tulee tämä mutta…

Vaikka minä, muut järjestäjät, huippu raatilaiset, nuoret, vanhemmat ja yleisö nautimmekin suuresti tapahtumasta jäi yksi asia mietityttämään. Nuori Kulttuuri Sounds katselmuksen säännöissä osallistujia pitää olla ryhmä, vähintään kolme (3) osallistujaa/esitys. Tästä saimme monta kysymystä nuorilta ja mietimme säännön sisältöä järjestäjienkin kesken. Miksi ei voi osallistua yksin?

NK2 

Kuumakuntien alueelta olisi ollut muutamia nuoria tulossa esiintymään, mutta heidän tiensä tyssäsi, koska he tekivät musikkia yksin, eivätkä saaneet kasaan porukkaa, jonka kanssa olisi päässyt mukaan. Toivotimme heidät toki tervetulleiksi esiintymään ja saamaan raadin palautteen, mutta jouduimme sanomaan, että he eivät valitettavasti pääsisi jatkoon valtakunnalliseen tapahtumaan, sillä niitä sääntöjä emme voi kiertää. Yksi nuori sai porukkaa ympärilleen, toiset jäivät pois tapahtumasta. Tämä jäi häiritsemään.

Soundsin 2018 teema on ”nuoren oma ääni”. Jotenkin todella ikävää, että monen nuoren ääni jäi nyt kuulematta. Tapahtumaan pääsivät osallistumaan nuoret, jotka kuuluvat johonkin ryhmään, bändiin, kuoroon, tms. jotka jo muutenkin pääsevät esiintymään. Pois jäivät yksin harrastavat, jotka tekevät omaa juttuaan kotona, joiden on muutenkin vaikeampi saada omaa musiikkiaan kuuluviin. On tätä päivää tehdä itse koko oma tuotanto, taustoista sooloihin ja ladata se suoraan kuuntelijoille nettiin. Bändien aika on hiipunut selkeästi. Esimerkiksi Hyvinkäällä bändikämpät vähenevät ja ovat tyhjillään, koska musanteko on muuttanut muotoaan. Toivon siis kovasti, että viimeistään kolmen vuoden päästä, kun on taas Soundsin vuoro, tämä ilmiö otetaan vakavasti huomiion. Näin saadaan oikeasti nuorten ääni – upea sellainen – kuuluviin!

NK3 

- SallaKYNA kayta tata

Ohjaajana nuortentila Spotissa 14.3.2018

Haluan jakaa iltani nuortentila Spotissa teidän kanssa.

Olen aina myöhässä Spotin aloituspalaverista, joka aloitetaan joka päivä puoli tuntia ennen kun Spotti aukeaa nuorille. Toiset ohjaajat olivat jo kerenneet lukea päiväkirjasta mitä edellisinä päivinä oli tapahtunut. Minun piti perehtyä päiväkirjamerkintöihin itse. Ehdin haukata omenan ennen kuin yksi nuori jo kömpi sisälle Spottiin raolleen jätetyn ruloportin alitse. Hän halusi tulla aikaisemmin sisään auttamaan meitä Spotin avaamisessa. Kaksi hänen kaveriaan ryömi myös sisään ja he halusivat avata portin ohjaajan avaimella sillä välin kun ensimmäinen nuori aloitteli kahvinkeittoa. Kun portti on auki, nuoria tulee sisään.

Tänään meidän neljän vakkariohjaajan lisäksi paikalla on myös Nupan uusi EVS (european voluntary service), eli vapaa-ehtoistyöntekijä Unkarista ja alaa opiskeleva työharjoittelija.

Keskiviikkoilta Spotissa etenee hyvin perinteiseen tapaan. Nuoria valuu sisään aika tasaseen tahtiin. Joillain on heti asiaa meille ohjaajille, kerrotaan päivän kuulumisia ja kysellään olisiko meidän toimistossa näkkäriä. Yksi nuori miettii miten voisi päästä meille töihin. Kerrataan hänen kanssa opiskelumahdollisuuksia ja lasketaan kuinka monen vuoden päästä hän voi hakea opiskelemaan alaa – nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi.

S1 

Nuoret ovat tulleet Spottiin pelaamaan, tapaamaan kavereitaan, moikkaamaan meitä ohjaajia, syömään näkkäriä, hengaamaan, jne.

Yhtäkkiä keskustelen minulle entuudestaan tuntemattoman nuoren kanssa rasismista. Hänellä on fiksuja ajatuksia siitä, miten harhaanjohtavasti ihmiset tekevät huomioita muista ihmisistä ihan vain ulkonäön perusteella. Hänen mielestään sana maahanmuuttaja on myös väärin ymmärretty ja hän pohtiikin, että sillä sanalla ymmärretään yleensä tarkoittettavan vain tietyisyä maista muuttaneet ihmiset. Olisihan hänkin maahanmuuttaja, jos hän muuttaisi ruotsiin. Ihanaa, että hän pölähti viereeni kertomaan näkökulmistaan!

S2 

Meidän oma nuori taiteilijamme – kenen gfaffititöitä on Spotin seinällä jo kolme – maalaili ohjaajan käden luurangoksi. Taitavaa porukkaa!

Alussa sisään kömpinyt nuori auttoi meitä koko illan ajan. Hän liimaili julisteita seinälle, keitti kahvia, tarjoili keksejä nuorten kuulemistilaisuudessa ”Keskiviikon kuulumisissa”, kävi tilaamassa kakun Spotin 4 v. synttäreitä varten, vastaili meidän pomon sähköposteihin ohjaajan sihteerinä ja vaikka mitä.

Kyselin mitä nuoret haluaisivat askarrella keskiviikkoiltaisin, jolloin itse olen vakkari-illassa. Päädyimme tekemään helmiavaimenperiä. Juttelin siinä jossain välissä myös järjestyksenvalvojan kanssa päivän tilanteesta Willassa, nuorten käyttäytymisestä tai oikeastaan käyttäytymättömyydestä ja roskaamisesta. Semmoisi puuduttavia, jokapäiväisiä aiheita meidän molempien työssä. Kuka keksisi ratkaisun tähän ongelmaan?

S3 

Pohdittiin tässä eräänä päivänä yhteisiä toimintamalleja ohjaajien toimia nuorten kanssa. Kehittelin mietelauseen, joka kuuluu näin: ”Nuorisotyötä ei voi tehdä säännöt edellä, mutta periaatteet edelle voimme tehdä työtä yhtenä rintamana!” Tuo kuva joten sopi tähän lauseeseen.

Yli 100 nuorta viihtyi tänään Spotissa. Oli kyllä ihan hauska ilta. Keskiviikot on yleensä lepposia iltoja. Ihan loppuillasta heitimme vielä ihan leikiksi loppujen, meille tosi tuttujen nuorten kanssa. Nauratti kauheasti, kun kaikki heittivät vitsiä vitsin perään!

Lopuksi, kun portti on suljettu, me kirjoitamme takahuoneessa päiväkirjaan päivän tapahtumat ja puramme kaiken, että voi taas rauhallisin mielin lähteä kotiin. Huh!

-Salla

KYNA kayta tata

Tyyni mieli, onnistunut tapahtuma. 2.3.2018

Haluan näin tapahtuman tuottajan ominaisuudessa vielä kirjoitella tänne tunnelmia juuri ennen tapahtumaa – Nuori Kulttuuri Soundsia.

Tyyntä myrskyn edellä. Tämä ajatus on nyt pyörinyt mielessäni loppuviikon. Olen ihmeen rauhallinen ja optimistinen tapahtuman suhteen. Johtuuko se siitä, että tiedän että työkaverini ovat hoitaneet kaiken kuntoon, vai siitä, että kaikki on jo tehty (ehkä) vai ihan vain siitä, että kevät tulee ja aurinko paistaa? Ei, luulen, että se johtuu siitä, että olen ollut viimeisen viikon kotona hoitamassa kipeää lastani. Yleensä ennen tapahtumaa höösään hulluna ja touhuan päättömästi kaikkea asiaan kuulumatonta, mutta nyt sille ei ole jäänyt aikaa, vaan on täytynyt keskittyä ns. olennaiseen; vaipanvaihtoon. Suosittelen tätä työmenetelmää muillekin. En nyt ehkä sitä vaipanvaihtoa, mutta sitä, että ei anna sille päättömälle sinkoilulle tilaa.

Delekointi, siinä toinen ratkaiseva tekiä. Tykkään nimittäin tehdä asiat itse. Näen usein asiat omalla, tietyllä tavalla ja on vaan helpompi tehdä ne itse. Mutta nyt jaoin tehtäviä pakon edessä muille ja sain paljon parempia lopputuloksia asioille, kuin mitä olisin itse tehnyt. Tästä itse-tekemisestä tosin pitäisi pyrkiä pois varsinkin näin nuorisotyössä. Olisi siis jo aika pyrkiä nuoriso-ohjaajan tärkeimpään tehtävään, eli siihen, että tekisi itsestään tarpeettoman!

Palataanpa vielä tuohon Soundsiin. Taustatyö on nyt tehty. Tiedotteet lähetetty, yhteistyötä tehty, sometettu, mainostettu, turvallisuusasiat huomioitu, bäkkärikamat ostettu, juttu ilmestynyt lehdessä (Viikkouutiset 28.2.2018), tavarat pakattu. Huomenna toivotellaan tervetulleiksi, ohjeistetaan, kannustetaan, taputetaan, jaetaan bäkkäripassia, otetaan kuvia, sometetaan, hymyillään, juodaan paljon kahvia, siivotaan ja höösätään. Ja sitten tämä kaikki onkin jo ohi!

Tai menee minun seuraava viikko vielä näissä kuvioissa, palautteiden ja muiden kimpussa..

tapahtuma

- Salla

KYNA kayta tata

Kanuunan digiseminaari 8.2.2018

Osallistumme usein Kanuunan eli kaupunkimaisen nuorisotyön verkoston seminaareihin ja verkostojen tapaamisiin. Kanuuna sai muuten juuri osaamiskeskus tittelin, eli hyvissä käsissä olemme!

http://www.nuorisokanuuna.fi

K1 

Kanuunan digiseminaari järjestettiin Helsingissä 7. ja 8. helmikuuta. Ohjelma piti sisällään huimasti tietoa nuorisotyön digitalisaatiosta ja digitaalisesta nuorisotyöstä. Olemme Hyvinkäällä jo näköjään kulkemassa oikeaan suuntaan, vaikka aika lapsen kengissä vielä olemmekin. Tai ehkä koko Suomi.. kansainvälisesti digitaalinen nuorisotyö on jo harppauksen edellä. Englanniksi käsite on Smart youth work, mikä ei ihan suoraan käännettynä suomeksi oikein toimi, ehkä se muotoutuu tässä pian digitaalisen nuorisotyöntekijöiden suussa.

K2 

Päiviin mahtui kuitenkin valtavasti suomalaista tietotaitoa. Saimme kuulla hienoista hankkeista ja pääsimme kokeilemaan uusia pelillisiä menetelmiä, joita digitaalisuus on tuonut nuorisotyöhön. Ehkäpä saimme joitain uusia ideoita myös kotiinviemisiksi

K3 

Nuorisotutkija Tomi Kiilakoski ajatteli luennollaan ääneen ajatuksen, joka tiivisti minun mielestä hyvin digitaalisen nuorisotyön tämänhetkisen tilanteen: ”Kaikkia nuorisotyönstekijöitä ei tarvitse pakottaa digitaalisuuteen, mutta perus käsitteet olisi hyvä osata, jotta ymmärtää nuorten maailmaa.”

- Salla

KYNA kayta tata

Talotyöntekijöiden tapaaminen Spotissa 31.1. 2018 

Kuumakuntien talotyöntekijöillä on tapana kokoontua yhteen muutamia kertoja kuukaudessa keskustelemaan nuorisotalojen polttavista aiheista. Vaikka Kuumakunnissa on hyvin erilaisia nuorisotaloja; eri kokoisia, kaupunkien keskustoissa, kauppakeskuksissa, kylillä ja kaikkia mahdollisia variaatioita niiden väliltä, niin samojen asioiden kanssa me ”painimme”. Koetimme aina välillä nostaa esille onnistumisia ja kivoja kokemuksia, niin aiheemme lipsahtelivat helposti vakaviin aiheisiin. Monessa kunnassa puhututtaa nuorten räjähdysmäisesti kasvanut nuuskan käyttö ja sen kauppaaminen. Toinen vakava aihe, joka nostatti monta kommenttia oli päihteet, niiden kauppaaminen ja käyttö nuorten piirissä. Koska paikalla oli monta nuoriso-ohjaajaa Kuumakuntien alueelta, sovimme, että luomme yhtenäisen linjan miten puutumme nuorten päihteiden käyttöön. Etenemme asiassa niin, että seuraavan kerran kun kokoonnumme, me luomme yhteisen toimintamallin Kuumakunnan nuoriso-ohjaajille, miten puuttua nuorten päihteiden käyttöön. Tämä luo varmasti varmuutta ja yhtenäisyyttä tämän alueen nuorisotyöhön.

talotyontekijat

- Salla

KYNA kayta tata

Taustatyötä  23.1.2018

Olen ensimmäistä kertaa järjestämässä Nuori Kulttuuri tapahtumaa ja taustatyön määrä yllättää minut joka päivä. Vaikka olen tehnyt ennen tapahtumia, on tämä Soundsin järjestäminen erilaista. Tässä on monta eri tasoa, joista pitäisi kaikista pystyä huolehtimaan samaan aikaa.

taustatyota 

Nuori Kulttuuri tapahtumat koostuvat aluetapahtumien ketjusta ja päättyvät suureen valtakunnalliseen tapahtumaan -tänä vuonna Mikkelissä. Hyvinkäällä siis järjestetään Kuumakuntien aluetapahtuma, johon osallistuu nuoria musiikin harrastajia Tuusulasta, Järvenpäästä, Keravalta, Pornaisista, Nurmijärveltä, Vihdistä, Mäntsälästä ja Hyvinkäältä. Tarkoitan tasoilla tapahtuman sisällä sitä, että olen samaan aikaan yhteydessä Kuumakuntien nuoriso-ohjaajiin, jotta tieto tapahtumasta leviää mahdollisimmat laajasti nuorten keskuuteen. Samalla tiedoitan Hyvinkäällä nuorten parissa toimivia yhteisöjä; kouluja, musaopeja, musiikkiopistoa, muita harrastuspaikkoja, nuorisotyön tahoja, yms. jotta paikalliset nuoret syttyisivät tapahtumasta. Sitten on vielä some, jossa pyrin näkymään ja huutelemaan tapahtumasta. Nuorten Hyvinkää (@nuortenhyvinkaa) sivuilla Instagramissa ja Facebookissa voit törmätä kuviin ja tietoihin tapahtuman vaiheista.

Sitten on itse tapahtuman rakentaminen. Siihen minulla on onneksi rautainen tiimi osaavia nuoriso-ohjaajia, jotka ovat ennenkin tehneet suuria tapahtumia. Yksi on ollut itse osallistujana Nuori Kultturi tapahtumassa, joten saan häneltä hyviä ns. sisäpiirin vinkkejä. Aikataulutamme tapahtumaa, huolehdimme turvallisuudesta, ruokahuollosta ja ylipäätään mukavuudesta osallistua tapahtumaan. Etsintäkuulutamme tapahtumaan ammattiraatilaisia, jotka tulevat antamaan nuorille palautetta esityksistä. Ja tietysti huolehdimme heidän viihtyvyysasioista päivän aikana. Yksi raadin jäsen tulee muuten olemaan Pariisin kevään basisti Jussi Hietala

Hommaa riittää, mutta on tämä niin mukavaa! Teen tätä suurella innolla

– Salla

KYNA kayta tata

NKS

Nuorta kulttuuria 19.1.2018

Hei, olethan jo kuullut Nuori Kulttuuri tapahtumasta tai oletko jo jopa ilmoittautunut esiintymään tapahtumassa? Jos olet 10-20 -vuotias ja sinulla on musiikkiryhmä ja asut Hyvinkäällä, Tuusulassa, Keravalla, Järvenpäässä, Pornaisissa, Mätsälässä, Vihdissä tai Nurmijärvellä, niin ei muuta kuin naputtelemaan ilmoittautumislomaketta!

http://www.hyvinkaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/nuoriso/tapahtumat/sounds/

Tapasimme Kuumakuntien nuorisotyöntekijöiden kanssa viime viikolla ja suunnittelimme yhteistä tapahtumaa. On kiva päästä tutustumaan naapurikuntien nuorisotyöntekijöihin tämmöisen yhteinen projektin tiimoilta.

Tapahtuman suunnittelu ja tiedotus on kovassa vauhdissa. Julisteita on ruvennut ilmestymään katukuvaan, kouluihin ja somessa putkahtelee usein esiin mainoksia Soundsista. Nyt vaan toivotaan, että mainokset tavoittavat nuorten musiikkiryhmät ja nuoret löytävät tiensä esiintymään meille, teille ja ammattiraadille lauantaina 3.3.2018 Hyvinkään kaupungintalolle.

Oletko sinä jo ilmoittautunut mukaan? Tai laittanut tapahtumaa kalenteriisi?

Avainsanat: kuntayhteistyö, kuumakunnat, nuori kulttuuri, nuorisopalvelut

- Salla

KYNA kayta tata

Rytkön leirikeskus 5.1.2018

Salla täällä hei.

Kävin uuden vuoden alussa piipahtamassa nuorten leirillä Rytkön leirikeskuksessa Kytäjällä. Nuorilla oli meneillään yönuorkka, eli yön yli kestävä leiri. Minä kävin siellä kokkailemassa makaronilaatikkoa – pravuuriani

Yönuorkan ohjelmaan kuului myös Metsämieli -harjoitteita koulutetun ohjaajan opastuksella. Tässä muutama hämyinen kuva hetkestä, kun nuoret tekivät harjoitteita pihapiirissä.

R1 

Nuoret tekemässä Metsämieli -harjoitteitetta

R2 

Rytkön leirikeskus Kytäjällä

Ruokaa tehdessäni tuli jotenkin todella nostalginen olo – tai vanha… Nuorilla oli ihan kauheasti energiaa. He soittivat musiikkia kovalla, hyppivät sängyistä, huutelivat toisilleen ja pojat suihkuttivat aeroslodeodoranttia ympäriinsä. Yhdeltä puuttui pyyhe ja toiselta tyyliin hammasharja. Ajattelin, että vaikka nuoret vaihtuvat ja kasvavat, niin kyllä nuoruus on silti aina samanlaista. Olen ollut ainakin 20 eri nuorten leirillä ja joka ikinen kerta nämä samat asiat toistuvat. Oikeastaan aika herttaista!

Onko muilla samoja kokemuksia?

R3 

Metsämieli harjoitetta tekeviä nuoria metsän siimeksessä

R4 

Oli ihana hämyinen hetki!

Rytkön leirikeskus sijaitsee Kytäjärven rannalla noin 15 kilometriä Hyvinkään keskustasta. Päärakennuksen on tuvassa noin 20 majoituspaikkaa, joissa on patjat. Lisäksi päärakennuksessa on keittiö ja yksi huone. Saunarakennuksessa on sauna, suihkutilat, pukuhuone ja takkahuone. Alueella on lisäksi erillinen wc-rakennus. Päärakennuksen keittiössä voi laittaa ruokaa n. 10-12 henkilölle. Suurempia ryhmiä varten ruokailut voi tilata ulkopuolelta.

Rytkön leirikeskus, Kenkiäntie 75, 05720 Hyvinkää

Jos haluat varata Rytköä, ota yhteys Hyvinkään tilapalveluun.

-Salla

KYNA kayta tata

Nupan suunnittelupäivä 20.12.2017 

Nupan porukka viettää muutaman kerran vuodessa yhteisiä suunnittelupäiviä. Tiistaina oli taas semmoinen päivä ja minä, Salla, kirjoittelen tännekin mitä me siellä tehtiin.

01

Kokoonnuimme tänä vuonna uuden Hotel Sveitsin aamupalalle. Oli muuten aika mahtavaa aloittaa aamu yhteisellä aamupalalla! Sen jälkeen aloitimme mahat täynnä vastuualueiden esittelyillä. Vaikka tiedämmekin mitä kaikki ohjaajat tekevät – tai ainakin suurin piirtein, sillä usein arjessa ehdimme vain pikaisesti moikkaamaan toisiamme – niin oli todella mielenkiintoista kuulla syvemmin, mitä kukin tekee. Ohjaajat olivat valmistelleet esityksiä ja niistä paljastui hyviä pointteja, mitä kaikki eivät varmaan edes tienneet toistensa töistä.

02

Saimme kuulla seuraavista aiheista: Somedia -hakeen osallistavista toiminnoista, Note -hankeen monimuotoisista suunnitelmista, nuortentila Spotin hienoista saavutuksista, erityisnuorisotyön uusista suunnitelmista, koulunuorisotyön tutuista kuvioista, kehitysvammaisten nuorten tärkeistä illoista, Älä ragee -hankkeen vihapuheen vastaisesta kampanjasta ja  Pelitalon ja Sateenkaarevien hienosta tarinasta. Mistä aiheesta sinä haluaisit kuulla enemmän?

03

Tiukan suunnittelun välissä saimme myös hetkiä yhteistä aikaa lounaalla ja saimme esittelykierroksen uudessa Hotel Sveitsissä. Eli sekoilimme hotellihuoneissa ja hotellin kontosalilla…  Ja niinkuin alla olevasta kuvasta näkyy, niin alamme olemaan loman tarpeessa ja rauhoitumme pian joulun viettoon. Osa lomalla ja osa töissä

04

-Salla, Nupa

KYNA kayta tata

Nuori Kulttuuri Sounds 2018 15.12.2017

sounds2018 logo musta

Keväällä on taas aika jokavuotiselle Nuori Kulttuuri tapahtumalle ja tällä kertaa vuorossa on musiikki. Hyvinkään Nuorisopalvelut järjestää yhteistyössä Kuumakuntien ja muiden nuorisotyötä tekevien toimijoiden kesken Sounds Good -tapahtuman Hyvinkään kaupungintalolla lauantaina 3.3.2018.

Tapahtuman päätarkoituksena on antaa nuorille muusikoille mahdollisuus päästä esittämään musiikkiaan yleisölle ja ammattilaisraadille. Raati antaa esiintyjille palautetta, josta on varmasti paljon hyötyä jatkossa. Esiintymismahdollisuuden lisäksi haluamme tarjota muutakin  aiheeseen liittyvää tapahtuman aikana, joten luvassa on musiikkiteemaisia työpajoja, tietoiskuja ja muuta mukavaa – suunnittelu on vasta alussa, joten kaikkea ei uskalla vielä paljastaa. Työpajat yms. ovat tietenkin tarjolla myös yleisölle! Ehdota rohkeasti mitä haluaisit tapahtumassa tehdä, niin koetamme toteuttaa toiveesi

Nuori Kulttuuri -tapahtumaketju haluaa nyt musiikin vuorolla nostaa esiin nuorten oman äänen, niin kuin Souds2018 -logokin jo kertoo. Esitettävän musiikin ei kuitenkaan tarvitse olla itse tehtyä, sillä jokainen esitys on aina oma tulkinta. Mutta olisi todella hienoa kuulla nuorten itse tekemää musiikkia tapahtumassa!

Lisätietoa yleisesti Nuori Kulttuuri Sounds 2018 tapahtumasta täältä: Nuori Kulttuuri

Ja tarkempia tietoja Hyvinkään Sounds Good -tapahtumasta, ilmoittautumisohjeista ja kaikesta muusta aiheeseen liittyvästä löydät Nuorisopalveluiden nettisivuilta: Nuorisopalvelut

Osallistu rohkeasti mukaan! Ja tervetuloa katsomaan – ja kuulemaan!!

-Salla, Nupa

sounds2018 15

KYNA kayta tata

8.12.2017 - Julkista julkista palvelua Vol.3

Näytä osaamisesi maailmalle - taiteilija Helenan projekti pitäisi saada loppuun & ripustettua sairaalalle. Välissä käydään myös tutustumassa AV-viestinnän oppilaitokseen (HYRIA), jossa itseni lisäksi paikalla olevista kaksi muutakin on opiskellut.

24.11.2017 - Miten julkista voi julkinen palvelu olla? Vol.2

Mikä somedia, mikä Hygezine? Julkisemman palvelun matka jatkuu HRAKS:in kautta kaupungintalolle

16.11.2017 - Miten julkista voi julkinen palvelu olla? Vol.1

Mikä somedia, mikä Hygezine? Mitä tapahtuu, kun Lisää (so)mediaa! II –hankkeen hankekoordinaattori Taivi koittaa taltioida työpäivänsä, ja samalla ”myydä” ideaansa julkisesta julkisesta palvelusta?

- Taivi

KYNA kayta tata

Amppari pelkka WEB

Lue myös

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa