Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Illaksi Jäkeen

Henna Jarvenpaa

Pääsin kokeilemaan työntekijävaihtoa yhdeksi illaksi, eli sen sijaan, että olisin tehnyt Spotissa vuoroni, suuntasin kohti Järvenpään Nuorisotaloa. Siinä ajaessani kohti Järvenpäätä tuli jotenkin samanlainen pieni jännitys päälle, ihan kuin olisi menossa uuteen työpaikkaan. Ja niinhän mä tavallaan olinkin, yhdeksi illaksi.

 

Olin sopinut tapaavani nuorisotalolla Nooran kanssa viideltä, niin kerkeämme ennen iltaa jutella ja käydä käytännön asioita läpi. Keskustellessa ja kysellessäni nousi esiin todella monia asioita mitkä ovat työssä lähes samalla tavalla kuin meillä Hyvinkäällä, mutta myös sellaisia juttuja, mitkä tehdään eri tavalla.

 

Pian kello olikin jo kuusi ja nuoria alkoi valumaan sisälle. Ilta Järvenpäässä oli rauhallinen ja leppoisa. Aurinkoisen sään takia nuoria oli paikalla aika vähän. Hyvin oli aikaa keskustella ohjaajien kanssa ja kysellä.


Työvaihto herätti minussa monia ajatuksia. Palasin ajassa taaksepäin, ihan kuin en olisi ennen nuorisotyötä tehnyt. Istuessani nuorisotalon sohvalla näin itsessäni sen 18-vuotiaan, vastavalmistuneen Hennan. Huomasin, että olin vähän varpaillaan ja pihalla. Tuli vähän sellainen ”mitä mun pitäis tehdä”-fiilis.


Kun on useamman vuoden työskennellyt samassa työpaikassa, on siellä arki rutinoitunut ja nuoret tuttuja. Välillä huomaa, että se arki puuduttaa ja toivoisi vaihtelua. Tämä yksi ilta toi mukavasti vaihtelua arkeen ja sai tajuamaan, kuinka paljon tykkään mun työstä just Hyvinkäällä, hyvinkääläisten nuorten kanssa.

 

Vaikka Järvenpään nuorisotalon wc herättää suurta kateutta, niin kyllä mä vaan silti diggaan Hyvinkään nuortentila Spotin vessasta, jonka tuunaamisen oon ite alottanu työkaverin kanssa eräänä rauhallisena kesäisenä iltana ja mitä nuoret on lähteny meijän kaa tekee. Se on huikee muisto. Kiitos jäke, sä loit mulle yhen huikeen muiston lisää. Ja huom. Hyge, Jäke haasto meijät bilisturnaukseen, otettaisiinko haaste vastaan?

 

Älkää ihmetelkö siellä Järvenpäässä, jos yhtäkkiä Hyvinkäältä tulee nuoria sinne, täällä suunniteltiin jo sinne lähtöä, ihan vaan ton wc:n takia, siellä sais hyviä selfieitä.


Joskus pitää matkustaa kauas nähdäkseen lähelle. Tällä kertaa ei niin kovin kauas.

 

- Henna / Hyvinkään Nuorisopalvelut

 

KYNA kayta tata

Eduskuntavaalit- miten saadaan nuoret aktivoitumaan?

Sunnuntaina 14.4. on taas aika viralliselle vaalipäivälle. Osa on varmasti käynytkin jo äänestämässä ennakkoon, mutta joitakin teistä asia saattaa vielä mietityttää ja osalle olla vasta tulevaisuudessa ajankohtainen pohdinta. Mietin tänään, miten nuoria kannustetaan tänä päivänä äänestämään ja miten koko vaaleista on tehty nuorille helpommin lähestyttävät.

 WhatsApp Image 2019 04 08 at 14.53.12

 

Ensimmäisenä esimerkkinä tulee mieleen Yle Kioskin uusi vaalibotti, joka on suunnattu pääosin 18-29-vuotiaille käyttäjille, jotka äänestävät ensimmäisiä kertoja. Vaalibotti on tehty chat-muotoiseksi puhekieliseksi ”keskusteluksi” ja näin eroaakin kaikista muista vaalikoneista radikaalisti. Vaalibotti käsittelee pääosin teemoja, jotka kiinnostavat nuoria, kuten; ilmastonmuutos, yhdenvertaisuus, koulutus, maahanmuutto ja päihteet. Teemat on valittu yhteistyössä Sitran ja All Youth hankkeen kanssa ja perustuvat laajoihin tutkimuksiin. Vaalibotti kertoo sinulle ”keskustelun” aikana erilaisia väittämiä ja antaa näistä väittämistä tietoa eri tavoin. Chattiin on lisätty mm. lyhyitä faktoja viestien muodossa mm. metsien hakkaamisesta, videoita esim. ilmaston lämpenemisestä, translain uudistamisesta, perustulosta. Bottia on höystetty myös muutamilla meemeillä mielenkiinnon ylläpitämiseksi täyttämisen aikana. Puolessa välissä vaalibottia, se on mahdollista keskeyttää ja nähdä ketä ehdokkaista on vastannut kysymyksiin samalla tavalla kuin sinäkin. Botin lopussa kysytään vielä, haluatko vastata muutamiin arvokysymyksiin ja selitetään minkä takia tällaisia kysymyksiä on edes lisätty.


Tästä vaalibotista on ollut paljon spekulaatioita sen johdattelevuudesta, tähän Yle Kioskin vastaava tuottaja Nora Kajantie vastaa näin: ” Videoiden tai niitä seuraavien väitteiden tarkoitus ei ole ohjata vaalibottia käyttäviä vastaamaan väitteisiin tietyllä tavalla vaan niiden avulla annetaan lisätietoa aiheesta. Vastaaja voi selkeästi olla väitteen kanssa myös täysin eri mieltä tai yksittäiseen väitteeseen vastaamisen voi halutessaan ohittaa kokonaan. Myös videot on mahdollista ohittaa mennäkseen eteenpäin vaalibotissa. Ylen tavoite on, että nuoret kokevat vaalit itselleen merkityksellisiksi ja löytävät itselleen sopivan ehdokkaan, jota äänestää. Lähdemme siitä, että nuoret aikuiset ovat fiksuja ja osaavat muodostaa mielipiteensä itse.” ( https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/29/yle-vastaa-kioskin-vaalibotilla-ei-johdatella-nuoria ) Vaalikoneita kannattaakin tehdä useita, koska tulokset ovat erilaisia ja väittämät saattavat muuttua vaalikoneesta riippuen, mutta tästä vaalibotista sain ainakin itselleni motivaation alkuun. Linkki vaalibottiin: https://vaalibotti.yle.fi/

 

Suurin osa nuorten innostajista on varmaankin myös some vaikuttajia. Moni somessa paljon sisältöä tuottava onkin lisännyt kuvia, videoita ja kirjoituksia eduskuntavaaleihin liittyen ja muistuttanut näissä kaikkia ihmisiä myös käyttämään äänensä. Osa ehdokkaista on myös ymmärtänyt ottaa nuoret huomioon mainostuksissaan ja lisänneet lyhyitä, ytimekkäitä ja jopa huvittavia esittelyjä itsestään. Aleksi Rantamaa, paremmin mentaalisavukkeena tunnettu tubettaja sanoi videossaan mielestäni hyvin: ”Sun äänelläs on yhtä iso merkitys kuin tasavallan presidentin äänellä!” ( https://www.youtube.com/watch?v=_uDCZVElbdE )

 

Jenna/ Hyvinkään Nuorisopalvelut

 

KYNA kayta tata

Ajatuksia ulkonäköpaineista

Jenni Blogi

 

Katsoin eilen tovin vblogeja (=videomuotoisia blogeja) ja päädyin pitkästä aikaa pohtimaan sosiaalista mediaa sekä ulkonäköpaineita; niiden linkittymistä toisiinsa ja linkittymättömyyttä. Mitä kaikkea media näyttää ja vaikuttaako se? Mitä voidaan pitää katsojan vastuulla ja milloin vastuu vaihtuu vapaudeksi?

 

Nykyään ollaan tiedostavampia; ymmärretään, että kuvia muokataan. Ymmärretään, että Instagrammiin valitaan vain onnistuneet otokset. Ymmärretään, että elokuvatähdet eivät näytä samalta arjessaan. Mutta ymmärretäänkö, että siihen ei ole välttämätöntä edes pyrkiä?

 

Vaikka osaamme ajatella, ettei se ole aitoa niin poistaako se painetta tavoitella mahdotonta? Kun tuodaan esille tieto siitä, ettei vaateketjun malleiksi kelpaa aidot ihmiset vaan kasvomalleja muokataan tietokoneella käsiteltyyn vartaloon niin riitetäänkö me koskaan?

 

Ja kyllähän me riitetään, ja paljon enemmänkin.

 

Jos pysähdymme miettimään ajatusta; mikä määrittää kauneusihanteen? Katsomme kuvia lehdissä, kuvia somessa ja toteamme "tämä on kaunista". Ja tottakai sekin on kaunista! Mutta mitä jos pysähtyisi seuraavan kerran peilin edessä, katsoisi itseään ja toteaisi "tämä on kaunista". Se jos jokin voisi olla vaikuttava hetki. Jos ei ensimmäisellä kerralla, ehkä seuraavana päivänä tai kymmenien toistojen jälkeen - jossain kohtaa katsoessa näkee oman ainutlaatuisen kauneuden.

 

Kuulostaa kliseiseltä, mutta kauneusihanteista puhuessa on vaikea välttää kliseet. Kun avaa katseensa kaupungilla, koulussa tai missä tahansa niin huomaa ihmisten monipuolisuuden. Harvoissa ovat ne kerrat kun ympärillä on vain yhdenlaisia ihmisiä. Sillä jokainen on omalla tavallaan ainutlaatuinen ja ilmentää itseään valitsemallaan tavalla. Ja useimmiten kun ilmentää itseään omanlaisenaan ja rohkeasti niin siitä löytää itsevarmuutta. Itsevarmuus tuo rohkeutta, uskallusta kantaa itsensä ylpeänä. Ja vaikka se onkin vähän outoa, niin itsevarmuus jos jokin kaunistaa! Itsevarmuus ja rohkeus tuo hyvää oloa, joka kumpuaa valovoimaisesti ulospäin. Valovoimaisuus nostaa katseen ylös ja hymyn kasvoille.

 

Yhtälailla voi avata ajatuksen siitä, mikä on kaunista? Sitä kysyessä saa hyvinkin monenlaisia vastauksia, ja vaikka näkemämme media vaikuttaakin siihen mihin totumme niin kokemus kauneudesta on kaikilla omansa. Ja tottumisestahan mediakuvassa ja kauneusihanteissa on kyse; mietitään vaikkapa muotia. Jokin vaatekaapin pohjalta löytyvä vaate saattoi olla aikaisemmin välttämätön saada - ja nyt pelkästään oudon näköinen tai hassu. Vaate itsessäänhän ei ole kaapissa muuttunut, mutta kokijan ajatus tai yleinen ilmapiiri on. Se, mihin on tottunut ja mitä tottuu katsomaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että uudenlaiset asiat tai erilaisuus eivät olisi kauniita. Enemmän kyse on siitä, uskaltaako nähdä kauneutta sielläkin missä siitä ei aina puhuta.

 

Ei ole väärin pitää kauniina yleisiäkään kauneusihanteita. Mutta sen rinnalla moni muukin on kaunista; jokaisessa on kauneutta. Ne voivat olla täysin samoja piirteitä, joita toisissa arvostaa, mutta ei muista katsoa itseään samoin.

 

Keskitymme myös turhan usein puhumaan kauneudesta vain ulkoisina piirteinä, vaikka sisältähän se lähtee. Kauneus on pohjimmiltaan hyvää oloa, rohkeutta ja luottamusta itseensä. Ja meillä kaikilla on mahdollisuus ajan kanssa rohkaistua, tutustua omaan itseemme ja oppia rakastamaan itseään pyyteettömästi. On okei olla matkalla ja muutoksessa, mutta tänään on tämä päivä ja tänään olet täydellinen sinä.

 

Kuten aina.

 

 

-Jenni / Nuorisopalvelut

 

KYNA kayta tata

Mikä ihmeen Kenu?

Tuli hommaksi kirjoittaa juttu blogiin ja pelkästään aiheen keksiminen aiheutti alkuun päänvaivaa! En ole koskaan tämmöisiä kirjoitellut, enkä rehellisesti ole edes paljoa blogeja lueskellut. Kun piti päättää ajankohta oman jutun julkaisulle, niin työkaveri ehdottikin juttua Kenusta! Tässä nyt siis kirjoittelee meistä *Nupalaisista Suski. Useimmat nuoret tuntevat mut varmasti Spotin nuoriso-ohjaajana. Muutama tietää, että ohjailen myös Kansainvälisyyskerhoa ja teen välillä vähän muitakin juttuja, mutta Kenu kuviot ovat kyllä varmasti valtavirralle ihan tuntematonta aluetta.

 

Siis mikä ihmeen Kenu? No kehitysvammaisten nuorten illat, joita mä vedän meidän Henna Nupan kanssa! Kerran kuussa Nuorisotalo Sillan maanantai-illat täyttyvät monen ryhmän toiminnasta saman katon alla. Silloin talosta löytyy mm. radioita tekeviä nuoria, pelitalolaisia ja warhammer -pelaajia, sekä lauma kehitysvammaisia nuoria. Tämä kaikki tapahtuu sulassa sovussa. Välillä käydään vilkuilemassa, mitä toisissa ryhmissä tapahtuu ja joskus jopa uskalletaan liittyä toisten ryhmien mukaan ja tehdään yhdessä juttuja!

 

blogi 1

 

Hyvinkään Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja otti Hyvinkään Nuorisopalveluihin yhteyttä keväällä 2016 kutsuakseen nuoriso-ohjaajia yhdistyksen vanhempainiltaan. Etukäteen oli sovittu, että tarkoitus olisi keskustella kehitysvammaisten nuorten mahdollisesta osallistumisesta toimintaan nuorisotalolla. Nuoria tahdottiin saada tutustumaan toisiin nuoriin turvallisessa ympäristössä ja ehkä jopa rikkoa hieman ennakkoluuloja, niin nuorten, kuin aikuisten välillä. Vanhempainillassa esille nousi kuitenkin huoltajien pelko siitä, hyväksyvätkö muut nuoret uudet kävijät talolla. Tulimmekin yhdessä siihen tulokseen, että Kenua pidettäisiin samaan aikaan muiden kerhojen kanssa, joiden nuoria ohjaajat tunsivat entuudestaan hyvin, jolloin talossa olisi myös mun ja Henna lisäksi muita ohjaajia.

 

Hennalla oli jo ennestään kokemusta kehitysvammaistyöstä, mutta mulla ei. Olin kuitenkin käynyt vuosia sitten ala-asteeni Hyvinkäällä Hakalan koulussa, jossa toimi -ja toimii edelleen- myös kehitysvammaisille tarkoitettuja luokkia. Olin siis jo pienenä tottunut heidän erilaisuuteen –ja samanlaisuuteen-, sillä ala-asteella he ruokailivat meidän muiden kanssa samaan aikaan, näimme välituntisin ja kevät juhlat pidettiin koko koulun kesken. Muistan myös, että jokaisella luokalla oli ala-asteella mahdollisuus järjestää discoja, ja ihan yhtä lailla kaikkien luokkien järjestämissä discoissa käytiin huolimatta siitä, kuinka samanlaisia, tai erinlaisia nuoria olimmekaan keskenämme.

 

Vanhempainillassa kuulin, että kehitysvammaiset nuoret ovat nykyään usein hyvin erillään muista nuorista, niin koulussa, kuin vapaa-ajallakin. Tämä oli minusta sääli, sillä nuoriahan he ovat muiden nuorten joukossa. Menneisyydelläni Hakalan koulussa on varmasti jokin vaikutus vahvaan reaktiooni asiasta ja tahdoin heti lähteä Hennan mukaan ohjaamaan Kenua. Olisihan se mahtavaa, jos puolin ja toisin totuttaisiin olemaan yhdessä! Välillä illoissa on myös vieraillut meiltä Nuorisopalveluilta muitakin ohjaajia, joista osalla ei ole ennestään kokemusta kehitysvammaisten kanssa toimimisesta. On ollut ihanaa kuulla, kuinka alkujännityksen jälkeen he ovat todenneet, että pohjimmiltaanhan kenulaiset ovat samanlaisia nuoria omin persoonin, kuin muutkin nuoret ja kuinka positiivinen kokemus Kenussa vierailu on ollut heille.

 

Kuluneen kahden vuoden aikana Kenu illoista on tullut mulle oikeita piristysruiskeita muun työarjen keskellä. Kenulaiset lähtevät aina innolla mukaan kaikkeen, vaikka jokaisella tapaamisella meillä on aina jokin uusi teema. On mm. pelailtu konsoleilla, askarreltu vaikka ja mitä, musisoitu, ulkoiltu, värkkäilty robotteja, pidetty discoa ja piknikkiä, kokkailtu, sekä harrastettu liikuntaa Pole Fit Factory:n Akro -salissa. Meillä on monen ikäisiä kävijöitä, sillä kaikki 15 –vuotta täyttäneet itsensä nuoreksi kokevat ovat tervetulleita iltoihimme. Uudet kävijät otetaan aina lämmöllä mukaan ja jokaisen toiveita kuunnellaan jatkoa ajatellen. Tämän kevään aikana meillä on jäljellä vielä kaksi tapaamista: 8.4. ja 13.5. klo 17.30 – 19.30. Kesän olemme näillä näkymin tauolla, mutta syksyllä homma jatkuu, joten olehan kuulolla, jos tiedät, että sinä ja/tai kaverisi tahdotte mukaan. Tiedossa ensi kaudelle on jo Rytmirekan vierailu!

 

*Nupa = Nuoret kutsuvat meitä nuoriso-ohjaajia täällä Hyvinkäällä yhteisellä nimikkeellä ”Nupa”. Mistä lie alkanut ja jo meidän some profiilien nimimerkkeihin levinnyt juttu.

 

Suski/Hyvinkään Nuorisopalvelut

 

KYNA kayta tata

Kädentaitopajan valmisteluja

Moikka!

 

Mun nimi on Terhi. Opiskelen nuoriso-ja yhteisöohjaajaksi. Tulin tänne nuorisotalo Siltaan viime viikolla työharjoitteluun. Aloittelin tässä pikku homman, niin kuin kuvista näkyy!
Järjestelen tässä paikkoja uuteen järjestykseen, kun ajattelin ohjata täällä kädentaitopajoja.terhi1

Mä en tiedä näyttääkö tämä nyt ihan siltä, että siivoan ja laitan paikkoja, mutta joo-o kyllä, siivoan! No, lopputuloshan se on pääasia, toivotaan, että se kelpaa.

terhi2
On tullut tehtyä näitä järjestelyjä eilisestä asti. Toivottavasti ehdin tekemään kaikki loppuun. Onneksi on aikaa vielä aika mukavasti. Toivottavasti pajalle tulee paljon porukkaa. Nuoret ovat näissä kädentaitoasioissa niin hyviä. Olen tehnyt käsitöitä jo nuoresta asti ja kiinnostus käsityöpajaa kohtaan ajoi minut tähän tilanteeseen. Kovat on hommat!

Käsityök 03WEB
Eli siis järjestelen tällaista kädentaitopajaa minne saa tulla tekemään mitä vain haluaa tarjolla olevasta materiaalista ja jokaisella kerralla on myös oma teemansa, johon olen hankkinut tarvikkeet. Kerroilla tehdään unisieppareita, kangaskassin painantaa sabluunojen avulla, pääsiäisaiheista korttiaskartelua ja kivien maalausta.

 

Toiminta on sohvaryhmän kanssa samoissa tiloissa nuorisotalo Sillassa (2krs.) keskiviikkoisin klo 15-18 välisenä aikana huhtikuun ajan. Toiminta on avointa kaikille nuorille. Siellä on myös pientä välipalaa tarjolla. Mukaan voi tulla, vaikka vähän myöhässäkin. Keskeneräisiä töitä voi jatkaa seuraavalla kerralla. Työt saa ottaa mukaansa ja toiminta on ilmaista.

Toivottavasti nähdään siellä!

 

- Terhi, Ohjaajaharjoittelija

 

KYNA kayta tata

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa