Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Geokätköily (englanniksi geocaching, lausutaan /dzheokäshing/) on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jossa "käytetään miljardien dollarien arvoista sotilassatelliittijärjestelmää löytääkseen pakasterasian metsästä". Eli käytetään GPS-järjestelmää, jotta löydetään purkki tms. metsään tai jonnekin muualle piilotettuna. Kätköjen koordinaatit eli sijainnit on julkaistu netissä. Kätköjä voi piilottaa tai etsiä kuka tahansa. Kätkön piilottaja ilmoittaa sen sijainnin ja muuta tietoa internetissä, ja muut harrastajat etsivät kätkön. Kätkön sisällä on logikirja, johon kätkön löytäjä kirjaa oman nimensä ja löytöpäivämäärän, ja ilmoittaa löydöstä nettiin. Kätköjä on  eri tyyppisiä. Jotkut vaativat arvoituksen tai muun ratkaisemista, kun taas muiden sijainti on ilmoitettu suoraan netissä.

Kätkötyypit

PeruskätköPeruskätkö (traditional cache), tradi, on yleisin ja suosituin kätkötyyppi piilotettujen kätköjen määrällä mitattuna. Kätkön netissä annettu sijainti osoittaa suoraan kätkön sijainnin MysteerikätköMysteerikätkö (mystery cache), mysti, mysse, on kätkötyyppi, jonka löytämiseksi on ratkaistava jokin pulma tai ongelma. Ratkaisun tuloksena saadaan selville varsinaisen kätkörasian koordinaatit. MultikätköMultikätkö (multi-cache), multi, on kätkö, jonka löytäminen edellyttää käymistä useammassa paikassa etsimässä kätkön löytämiseen tarvittavia tietoja. Tyypillisen multikätkön aloituskoordinaatteihin on piilotettu koordinaatit seuraavalle välipisteelle tai suoraan kätkörasialle. Kätköilyssä pääset alkuun rekisteröitymällä osoitteissa geocaching.com ja geocache.fi. Näistä osoitteista löysät myös lisätietoa kätköilystä. Kuvat: Groundspeak Inc.

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa