Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Heräät aamulla pirteänä. Mieliala kuitenkin latistuu, kun näet lämpömittarin lukeman: - 27,4 °C. Onko tuttu tunne? Pakkanen on ikävä asia. Se osaa iskeä tai vetäytyä silloin, kun sitä vähiten odottaa. Pakkaselta voi kuitenkin suojautua. Kaiken a ja o on riittävä vaatetus:

  1. Pukeudu lämpimästi. Kokemuksesta tiedän, että farkut ovat lämpimämmät kuin verkkarit. Varsinaisen paidan alla kannattaa olla t-paita tai vastaava.
  2. Ulkovaatteet. Paksu talvitakki on hyvä. Ne ohuimmat Converset eivät liene paras vaihtoehto. Käytä kunnon talvikenkiä. Päähineen käyttö on erittäin tärkeää, koska suurin osa ihmisen lämmöstä haihtuu pään kautta. Myäs hanskat olisi hyvä olla.
  3. Ole luova. Itse tykkään käyttää varsinaisten hanskojen alla ohuita kosketusnäyttösormikkaita. Buffista saa naaman päälle kätevän ns. pakkasburkan, joka suojaa naamaa pakkaselta. Älä kuitenkaan ota sitä kesken kaiken pois, sillä siihen tiivistynyt hiki tarttuu naamaan ja siitä ei hyvä seuraa. Älä myöskään käytä sitä urheillessa, sillä sen läpi on hankala hengittää.

Paleltumien hoito

Paleltumaa voidaan sanoa palovamman vastakohdaksi. Se syntyy ihon joutuessa kosketuksiin erittäin kylmän aineen kanssa. Iho värjäytyy tummaksi tai erittäin vaaleaksi. Pahimmassa tapauksessa se saattaa aiheuttaa kuolion sormiin ja ne joudutaan amputoimaan. Paleltumakohtaa pitää lämmittää kädellä kevyesti painaen. Älä hiero. Vie potilas lämpimään paikkaan. Jos hänellä on hypotermia, se täytyy hoitaa ensin. Paleltunut alue pitää kääriä lämpimään, minkä jälkeen odotetaan, että iho lämpenee itsestään, se on taas pehmeää ja tunto palaa. Paleltunut alue pitää puhdistaa huolellisesti ja viedä potilas lääkäriin, jos tarpeellista.

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa