Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Nuorten parlamentti, vain leikkiä?

Hygezinen toimitus saapui 23.3. nuorten parlamenttiin vähän myöhässä, viitisen minuuttia kahdeksan jälkeen, koska juututtiin meidän Nupa-mobiililla Helsingin liikenneruuhkiin. Ajattelimme, että päivä tulisi olemaan kiireinen ja aikataulu tulisi olemaan tarkka. Odotimme tapaavamme paljon kansanedustajia ja ministereitä. Osa meistä ei kuitenkaan ollut tapahtumasta kovin innoissaan, koska olimme aikaisemmin kuulleet sen olevan ”vain leikkiä”.

Pääsimme paikalle, ja turvatarkastuksen ohitettuamme eduskunnan tiedotussihteeri jakoi meille nimikortit ja opasti meidät mediatilaan, jossa voisimme kirjoittaa rauhassa. Työpisteet vaikuttivat erittäin käytännöllisiltä!

 

Aikuisten maailmassa, kuin oikeat toimittajat

Ennen päivän virallista alkua menimme aamiaiselle, jossa oli tarjolla banaanikakkua, juustokierteitä, kahvia sekä teetä, omenia ja mandariineja, marjaisaa jugurttia, sekä hedelmämehua. Päällimmäisenä aamupalalla mielessä oli kuitenkin tapa, jolla meidät otettiin vastaan. Meille kerrottiin, kuinka aikuisten maailmassa…, oikeat toimittajat…, oikeaa työtä... Joidenkin työntekijöiden puheet nuorista jäivät harmittamaan ja niistä tuli vähän sellainen olo, että nuoria pidettiin alempiarvoisena, et meidän jutut ja mitä me tehään ei oo tärkeitä.

Aamupalan jälkeen palasimme mediatilaan suunnittelemaan päivän kulkua. Toimittajamme Henriikka ja Miia lähtivät taltioimaan poliitikko non-stoppia, jossa keskusteltiin jo aamutuimaan mm. oppivelvollisuuden kestosta, ammatillisen koulutuksen maksuttomuudesta ja lukiokirjojen korkeasta hinnasta. Tessa ja Elina keskittyivät haastattelukysymyksiin ja blogipäivitykseen.Monta01W

Aamupäivä jatkui nuorten haastattelulla, joissa kysyttiin poliitikkojen ja nuorten mielipiteitä parlamentista, sekä keskusteltiin nuorten kuulumisista ja odotuksista. Monet nuorista kertoivat odottavansa eniten sitä, että parlamentissa käsiteltäisiin transsukupuolisten pakkosterilisaatiolakia. Tosi monet nuoret olivat innoissaan menossa parlamenttiin tekemään muutosta, he olivat poliittisesti tosi valveutuneita, järkeviä fiksuja ja kivoja!monta5W

Nuorten haastattelujen jälkeen oli pikaisen välipalan aika (limpparia ja korvapuustia, 5/5). Aikataulut kuitenkin puskivat päälle ja lähdimme juosten kohti parlamenttisalia ja siellä pidettävää, tunnin pituista nuorten täysistuntoa.

 

Nuorten parlamentin täysistunto

Täysistunnosta jäi päällimmäisenä mieleen hämmennys. Tuntui, että monen kysymyksen kohdalla ministerit kiertelivät, eivätkä varsinaisesti vastanneet. Aikaakin oli vähän, vain yksi minuutti kysymykselle ja yksi minuutti vastaukselle.

Tessan mielestä täysistunto oli paras osio koko päivästä. ”Pidin siitä, kuinka suoria jotkut vastaukset olivat ja siitä, että aikaa oli vain minuutti, sillä en itse pidä turhasta jaarittelusta. Huomasin myös, kuinka paljon viisaita, että tyhmiä lauseita voi minuutissa lausua. Oli mahtavaa, että nuoret pääsivät myös äänestämään”.monta2W

Toimituksemme mielestä mielenkiintoisimpia käsiteltäviä aiheita olivat mm. transsukupuolisten pakkosterilisaatio ja eutanasia. Ehkä hieman yllättäen, suurin osa läsnä olevista nuorista (123 henkilöä) äänesti, että eutanasia tulisi laillistaa. Joukkoliikenteen maksuttomuuskysymyksessä äänet menivät tasan 97 puolesta ja vastaan.monta3W

Kysymyksissä nousivat esiin myös kolmas sukupuoli passeihin, sekä harvinaisiin sairauksiin liittyvät lääkitykset. Lääkitysasiassa ministeri Annika Saarikko oli kysyjän kanssa samaa mieltä siitä, että lääkevalmistajien kanssa tulisi neuvotella lääkkeiden hinnoista Euroopan tasolla.

Paljon muutakin mielenkiintoista keskustelua oli mm. terrorismiin varautumisesta, jossa parhaimmaksi varautumistoimeksi esitettiin ministerin toimesta radikalisoitumisen ennaltaehkäisy. Tietoliikennekatastrofiinkin tulisi kansalaisten varautua, ja muovinkulutusta vähentää. Kaiken kaikkiaan aiheet olivat ihan mielenkiintoisia ja tärkeitä.monta4W

Millaisia päätöksiä nuoret parlamentissa tekevät?

Päivän aikataulu oli tiukka, ehdimme juuri ja juuri lounaalle, vaikka osalta jäikin jälkiruoka saamatta. Kaikesta näki, että tapahtumaan oli panostettu rahallisesti. Jäimme kuitenkin miettimään, millaisia päätöksiä nuoret parlamentissa tekevät? Toki kysytyt kysymykset ja äänestykset saattavat vaikuttaa poliitikkojen ajatuksiin, mutta lähtökohtaisesti parlamentissa ollaan harjoittelemassa eduskuntatyötä, ei muuttamassa maailmaa.

Me pidetään sitä hyvänä ideana, että nuoret olisivat mukana päättämässä nuoriin kohdistuvissa asioissa. ”Sillä tätä vartenhan on juuri nämä nuorisovaltuustot ja parlamentit ovat, että nuorten ääni saataisiin kuuluviin ja onhan se jo kuuluvissa, mutta eikö asiaa voi aina parantaa?” Kyllä nuorillakin voi olla tärkeitä ja hyviä mielipiteitä, ja kyllä nuoretkin osaa tehdä tärkeitä ja hyviä päätöksiä. ”Kyllä se tuntuu pahalta, että me ei olla niin tärkeitä kuin aikuiset”.

Plussat, miinukset tapahtumasta:

+ Täysistunto oli hyvin järjestetty

+ Ruoka oli hyvää ja kattavaa

- Aikataulu ja järjestelyt olivat huonosti ja sekavasti suunniteltu

- Vastaanotto oli tiettyjen aikuisten toimesta kehnoa, nuoria voisi kohdella kunnioittavammin

Kaikesta huolimatta koemme, että nuorten parlamentti oli kokonaisuudessaan mahtava juttu!

 

-Hygezinen toimitus

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa