Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Judo on Japanista lähtöisin oleva kamppailulaji, jonka kehitti jujutsusta Jigoro Kano 1880-luvulla. Toisin kuin useissa muissa kamppailulajeissa, judossa ei ole potkuja tai lyöntejä, vaan heittoja, sidontoja, kuristuksia ja käsilukkoja, joista kahta viimeistä saa tehdä vain yli 16-vuotiaille. Judossa pukeudutaan judopukuun eli judogiin, joka on valkoinen tai sininen. Koska judopuvun täytyy kestää heittämistä, kiskomista ja äkkinäisiä liikkeitä, se on huomattavasti jäykempää ja vahvempaa kangasta kuin esimerkiksi karatessa käytettävä puku. Pukuun kuuluu vyö (obi), jonka väri kertoo harrastajan tason. Vyöarvot huonoimmasta parhaaseen ovat valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea, musta, punavalkoinen ja punainen. Tässä huomaamme taas judon eroavaisuuden muihin kamppailulajeihin. Paras vyö ei ole musta, vaan sitä parempia ovat vielä punavalkoinen ja punainen. Alle kuusitoistavuotiaat pitävät vyössään 1-3 natsaa eli punaista nauhaa, joka tarkoittaa, että henkilölle ei saa tehdä kuristuksia tai käsilukkoja. Alla olevista kuvista saattaisi päätellä, että judo on aika hurja laji, mutta tatami eli matto on pehmeä, ja judossa harjoitellaan kaatumisen taitoa eli ukemeita, joilla pyritään minimoimaan kehoon kohdistuva kipu. Aivan kivutonta hommaa judo ei kuitenkaan ole. Silloin tällöin menee vaikkapa ilmat pihalle tai muuta vastaavaa, onpahan joskus tullut jollekin aivotärähdys, mutta mitään hirveän vakavia vammoja ei yleensä tule. Haastattelimme Hyvinkään judoseuran jäsentä Markku Henttosta: Mikä judossa on parasta? ”Parasta judossa on sen monipuolisuus” Keille suosittelet judoa? Miksi? ” Suosittelen judoa nuorille, koska siinä tulee perusliikkumista, fyysistä kuntoa ja sosiaalisuutta.” Kuinka paljon aikaa judoon tarvitaan? ”Judoon käytettävä aika on omavalintainen” Mikä on tavoitteesi judossa? ” Tavoitteenani on kehittyä valmentajana.” Mikä on ollut hienoin hetkesi judossa? ”Se, kun suoritin mustan vyön” Milloin ja miksi aloitit judon?

" Aloitin judon 13-vuotiaana, kaverini ehdotuksesta”

[caption id="attachment_41" align="alignnone" width="300"]Joonas Aunesluoma ottanut hon-kesa-gatame-sidonnan Joel Alangosta Joonas Aunesluoma ottanut hon-kesa-gatame-sidonnan Joel Alangosta[/caption]   [caption id="attachment_42" align="alignnone" width="300"]Joonas Aunesluoma heittää Esa Elon Joonas Aunesluoma heittää Esa Elon[/caption]   [caption id="attachment_43" align="alignnone" width="300"]Joonas Aunesluoma heittämässä Joel Alankoa Joonas Aunesluoma heittämässä Joel Alankoa[/caption]   Kuvat ja haastattelu: Miika Varinen Teksti: Esa Elo Mukana myös: Joonas Aunesluoma

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa