Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Tiedän ihmisiä, jotka ovat juoneet joskus, tai ihan aktiivisesti ovat kiinni tölkeissä. Krapulan takia ei kaveria näkynytkään koulussa maanantaina. Nuorten alkoholin juominen on oikea asia, kuitenkaan moni ei tiedä ja harvoille kerrotaan kaverin kännäämisestä.

Jokainen varmana tietää alkoholin vaarat. Aivot vaurioituvat jatkuvasta käytöstä, vakavat tapaturmat kännissä ovat ikäviä ja mahdollinen alkoholimyrkytys voi olla jo lähempänä kuin luuletkaan. Tulee psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia riippuvuuksia. Sama pätee myös tupakkaan ja huumeisiin. Hyvinkääläinen nuori oli joutunut sairaalahoitoon alkoholin takia.

Nuorilla kuitenkin on luultavasti syy tähän. Heillä saattaa olla vaikeaa, esimerkiksi perheväkivaltaa tai ahdistusta ja stressiä koulun tai kiusaamisen takia. Silloin apua ei haeta, koska pelätään sossun tulevan hakemaan pois tai eritysluokalle joutumista. Syy saattaa olla myös kaverit ja halu kokeilla kiellettyä ainetta. Kavereilla on omat piirit, joihin ei oteta mukaan, jos on epäilystäkään, että kantelee asiasta aikuisille. Kielletty juoma houkuttelee, koska kaverit ovat saattaneet kertoa kaikkea hienoa.

Kuitenkaan en usko, että kenelläkään menee niin huonosti, että pitäisi pakosti tarttua alkoholijuomiin jääkaapissa ja mennä juomaan ne salaa kavereiden kanssa. Kouluissa on esimerkiksi koulupsykologeja, joille voi mennä puhumaan asioista. He osaavat ohjata eri paikkoihin, josta saa apua. Jos ei halua mennä puhumaan kellekkään aikuiselle vaikeista asoista, kannattaa puhua kaverille tai läheiselle aikuiselle mieltä painavista asoista.

Kaverin juominen voi olla vaikeaa käsiteltävää. Ole kuitenkin viisas, äläkä lähde leikkiin mukaan. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Maiju Seppänen, joka ei ole juonut alkoholia

toimittaja, Hygezine

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa