Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Seksuaalivähemmistöt

Hei! Sinä joka luet tätä! Tämä sarja on Sateenkaaria. Käsittelen tässä sarjassa aina jotain aihetta, joka liittyy jollain tavalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Seuraavissa osissa aiheita ovat mm. Sukupuolivähemmistöt, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet suomessa, Pride yms. Tässä osassa tarkastelemme seksuaalivähemmistöjä yleisesti. Mitä ne ovat ja keitä niihin kuuluu? Lopussa on myös pieni sanasto, jossa selitän hieman viidestä yleisimmästä seksuaalisuudesta.

Seksuaalivähemmistöillä tarkoitetaan seksuaaliselta suuntautumiseltaan muita kuin heteroseksuaaleja. Monet näihin asioihin vähemmän perehtyneet saattavat sekoittaa seksuaalivähemmistöt ja sukupuolivähemmistöt keskenään. Nämä kaksi ovat kuitenkin eriasioita keskenään. Seksuaalivähemmistöihin kuuluu muita kuin heteroseksuaaleja ja sukupuolivähemmistöihin muita kuin naisia ja miehiä, tosin jälkimmäistä vähemmistöryhmää käsittelemme vasta sarjan seuraavassa osassa. Seksuaalivähemmistöihin liittyy paljon ennakkoluuloja, mutta niistä kannattaa heti luopua, sillä ne eivät pidä paikkaansa. Oikeasti se, onko ihminen hetero vai homo, ei vaikuta millään tavalla siihen millainen työntekijä hän on, millainen ystävä hän on tai millainen ihminen hän kokonaisuutena on! Kannattaa myös muistaa muutamia perusasioita, kuten että osa näihin vähemmistöihin kuuluvista ei välttämättä pidä siitä että heidät lokeroidaan, vaikka he itse kertoisivatkin olevansa jotain muuta kuin heteroita. Älä kuitenkaan liikaa stressaa vaan ota rennosti. Nämäkin henkilöt ovat kuitenkin ihmisiä, niin kuin me kaikki!

Yleisimmät seksuaalisuudet:

Hetero/heteroseksuaali = yleisin seksuaalisuus. Tuntee vetoa vastakkaista sukupuolta kohtaan.

Homo/homoseksuaali = henkilö, joka tuntee vetoa samaa sukupuolta kohtaan. (Sekä nainen, että mies voi olla homoseksuaali. Naispuolista homoseksuaalia tarkemmin kuvaava sana on lesbo)

Biseksuaali = henkilö, joka tuntee vetoa sekä omaa että vastakkaista sukupuolta kohtaan.

Panseksuaali = henkilö, joka tuntee vetoa kaikkia sukupuolia olevia ihmisiä kohtaan.

Aseksuaali = Tuntee hyvin vähän tai ei ollenkaan vetoa muita ihmisiä kohtaan.

Seksuaalisuuksia on kuitenkin paljon enemmän kuin nämä viisi, mutta niistä voit lukea vaikka Setan sivuilta osoitteesta: http://seta.fi/. Myös tämän artikkelin tiedot on saatu Setan sivuilta.

-Kiira

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa