Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Hygezine oli mukana Nuorten Parlamentissa. Miten päivä Hygezinen toimittajilla Tessalla, Miialla, Elinalla ja Henriikalla oikein sitten meni?

TESSA

Aamulla toimittajat joutuivat heräämään aikaisin, sillä lähtö oli Sillalta klo 7 ja minulle henkilökohtaisesti kauheinta koko päivässä oli se, kun jouduin heräämään ennen kello kuutta. Olen myös tottunut siihen, ettei bussissa ole aikuisia vaan nuoria. Tämä tosin voi johtua siitä, että kuljen bussilla koululaisten aikoihin, mutta kyseisenä aamuna jolloin jouduin kulkemaan normaalia aikaisemmin bussilla, oli bussissa paljon aikuisia menemässä töihin.

Ajomatka meni minun puolestani huonosti, sillä puoli välissä matkaa kadotin puhelimeni ja minulle iski paniikki, sillä pelkäsin jättäneeni puhelimeni Siltaan ja tiesin tarvitsevani puhelimen päivän aikana. Lopuksi puhelin löytyi penkkini alta. Oloni oli tyhmä ja halusin vajota maan alle pariksi vuodeksi...Tästä selvittyäni kävimme läpi päivän ohjelman, joka oli hyvin tarkasti aikataulutettu, joten meidän piti suunnitella, mihin meidän toimittajien kannattaisi mennä, sillä tätä ei oltu otettu huomioon aikataulussa. Minulle myös selvisi siinä samassa, että emme olleet ainoa nuorten toimitus siellä toimittamassa tapahtumaa.

 Kun olimme tulleet ovista sisään, meitä odotti kuuluisa turvatarkastus, jossa meidän piti laittaa reput ja laukut hihnalle, mennä porttien läpi jne. Turvatarkastus muistutti todella paljon lentokenttien turvatarkastusta. Jos totta sanotaan, minua jännitti hieman, koska "never know" jos jotain sattuu, mutta työntekijät  turvatarkastuksessa olivat oikein mukavia. Siirryimme tästä narikka tilaan, jossa kaapit olivat niin isoja, että jopa pieni Henriikkamme mahtui sinne ja tilaakin jäi. Otin tästä videon, jonka voitte käydä katsomassa Hygezinen Instagram sivuilta.

Meille paikkoja ja toimistoa esitti tomera nainen, joka näytti meille työtilat. Työtilat olivat mukavat, vaikka aluksi meitä ohjeistettiinkin väärin ja olimme joidenkin "oikeiden toimittajien" työpisteillä vahingossa, mutta onneksi meille tultiin sanomaan asiasta ja siirryimme oikeille paikoille. Iltasanomien toimittaja oli kivasti jättänyt meille mukava viestinkin lappuun ja lappuja meille käytettäviksi haastattelu hetkellä. Emme tosin näitä lappuja tarvinneet, mutta ele oli hyvin mukava. (Pst. Jätimme heillekin viestin kiitokseksi.)

Päivä meni hyvin ja opiskelijoita oli kiva haastatella. Itse pidin kaikkein eniten täysistunto hetkestä. Kaikki käyttäytyivät soveliaasti täysistunnossa ja kysymykset nuorilla oli aivan loistavia. Täysistunnossa saatiin, jopa pienet naurutkin. Pidin siitä, että puheenvuorot pidettiin lyhyinä ja kaikkiin kysymyksiin, mitä kysyjät kysyivät, annettiin selkeitä, hyviä ja kattavia vastauksia. Parista asiastakin äänestettiin, joista yksi menikin tasan (harvinaista kyllä).

Täysistunnon jälkeen pääsimme haastattelemaan Ministeri Grahn-Laasosta, joka oli todella mukava, huumorin tajuinen ja hyvin pirteä persoona, joka hieman häkellytti minut, sillä televisiossa hän vaikuttaa hyvin tomeralta ja totiselta, mutta totta kai se on osa hänen työtänsä huolehtia kansalaisten asioista, jotka voivat usein olla myös hyvin vakavia. Myös nuoria haastatellessa näin kyllä siinä hyvän Suomen tulevaisuuden. Vanhemmat ihmiset nykyään väittävät, ettei nuorista ole miksikään, mutta tämä ei ole totta, sillä sain tavata päivän aika, mitä uskomattomimpia, viisaita, rohkeita ja kauniita nuoria, jotka vastasivat ja ottivat kantaa asioihin, jopa järkevämmin kuin useat aikuiset. Olin päivän jälkeen tästä asiasta ällikällä lyöty. Tällaisten nuorten pitäisi olla mukana vaikuttamassa ja päättämässä nuorten asioista, sillä nuorten asioista luultavasti parhaiten tietävät, jopa nämä viisaat nuoret. Ottakaa mallia!

Parlamentin päätyttyä oli aika lähteä takaisin koto Hyvinkäälle ja se ei minua haitannut, koska minua väsytti niin paljon pitkän päivän jälkeen, että meinasin nukahtaa ajomatkalla.

 

ELINA

Aamulla menin bussilla asemalle, josta kävelin Siltaan (nuorisotalolle). Sillasta saimme päivän aikataulun ja kun kaikki olivat paikalla, lähdimme pienellä pakettiautolla Eduskuntatalolle.

Ensimmäisenä siellä meitä odotti turvatarkastus, jossa tarkistettiin kaikkien reput ja laukut. Sen jälkeen käveltiin läpivalaisuun ja läpivalaisun jälkeen saimme laittaa tavaramme säilytyslokeroihin. Meitä odotti siellä nainen, joka antoi meille nimilaput ja ohjasi meidät toimistoon ja sieltä aamupalalle.

Aamupalan jälkeen menimme toimistoon valmistelemaan kameroita, äänittimiä ja kävimme aikataulua läpi. Jossain vaiheessa minä ja Henriikka lähdimme haastattelemaan ja kuvaamaan. Pääsimme kuvaamaan myös täysistunto saliin ja kuuntelemaan istuntoa. Sen jälkeen oli taas aikaa kuvata ja haastatella. Kävin myös haastattelemassa Tessan kanssa Sanni Grahn-Laasosta.

Oli hyvää ruokaa, ihmiset mukavia ja ylipäätään oli hauska päivä. :D

MIIA

Oli suuri kunnia päästä Nuorten Parlamenttiin toimittamaan, paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa. Ruoka oli erittäin hyvää, ja eihän sitä joka päivä tule syötyä aamupalaa eduskunnassa ;) Iso miinus, että minulle ei riittänyt jälkiruokaa :,( Aikataulut oli toimittajia ajatellen tosi tiukat ja meillä oli melkein kokoajan kiire. Meitä kohdeltiin niin kuin meidän toimitus ei olisi ”oikea” tai ”kunnollinen”. Meidän opas ei tajunnut oikeasti, että meidän työ on vaativaa ja rankkaa, eikä vaan sellaista leikkimistä. Sitten kuulemma koko parlamentti oli järjestetty nuorille ”leikiksi” ja mietittiin vaan, että kuinkahan paljon tämäkin leikki maksoi valtiolle, koska ruoat ja kaikki oli tosi hyvin valmistettu, ja ammattikokit ja kaikki. Kuulemma ne jutut, mitä siellä päätettiin ei ole mitenkään oikeita ja nekin on vain leikkiä. Tuntui siltä et nuoria ei pidetä vastuullisina ja että nuoret ei osaisi päättää omista asioistaan, vaikka se lain mukaan niin onkin. Oikeasti monet nuoret on tosi aikuismaisia ja viisaita ja nuorten mielipiteitä pitäisi arvostaa enemmän. JOKAINEN nuori, jota parlamentissa haastateltiin oli ihana, viisas ja oikeasti ajatellut näitä asioita ja halusi tehdä muutosta ja parantaa maailmaa. Haastatellessa kuultiin tosi monipuolisia kantoja asioihin ja viisaasti ja hyvin perusteltuja mielipiteitä. Nuoret oli tosi kohteliaita ja tuntuu tyhmältä ajatella, että silti meitä kohdeltiin niin ala-arvosesti. Minun mielestä päättäjien ja eduskunnan henkilökunnan mielipiteitä pitäisi saada muokattua ja nuorten asemaa parannettua, jotta JOKAINEN saisi äänensä kuuluviin iästä, sukupuolesta, seksuaalista suuntautumisesta tai rodusta huolimatta. Jokainen nuori on tärkeä ja arvokas.

HENRIIKKA

Mielipide nuorten parlamentista:

Nuorten parlamentti oli itselleni hieno kokemus. Oli mahtavaa, miten nuorilla oli mahdollisuus tutustua politiikkaan. Minua kylläkin jäi harmittamaan eräiden aikuisten töykeä käytös toimituksemme tiimiä kohtaan. Vaikka olemme nuoria, emme silti ole tyhmiä tai taitamattomia. Minusta oli myös ikävää, miten nuorten päätökset eivät vaikuttaneet mihinkään ja tapahtuma oli ikään kuin leikkiä. Kokonaisuudessaan kuitenkin minulle jäi tapahtumasta positiivinen kuva

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa